Κρητικές συνταγές
Κρητικός Ντάκος
- 1 μικρή ή 1/2 μέτρια ώριμη ντομάτα
- 1 Κρητικό Παξιμάδι
- 2 κουταλάκια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 με 3 κουταλιές της σούπας τριμμένο Τυρί φέτα
- Λίγη Ρίγανη και (αν θέλετε λίγη κάπαρη)
Τρίβουμε μια μικρή ντομάτα και περιχύνουμε το παξιμάδι. Προσθέτουμε δυο κουτ. ελαιόλαδο δυο-τρεις κουτ. τριμμένο τυρί φέτα λίγη ρίγανη και έχουμε ένα μικρό γεύμα η κολατσιό. Ανάλογα με το μέγεθος το παξιμάδι το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε από ένα μέτριο μέχρι ένα μεγάλο οι θερμίδες κυμαίνονται από 200-350 θερμίδες. Συνδυάζεται με ούζο η τσίπουρο αν θέλετε.
Χωριάτικη σαλάτα
- 1 μεγάλη τομάτα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 αγγουράκι
- 100 γρ φέτα
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι Ελιές Καλαμών
- Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο,
- Αλάτι, Ρίγανη
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ κόβουμε τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, τις ελιές, τη φέτα, τη ρίγανη και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο
Πατζαροσαλάτα
- 5 μικρά παντζάρια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, ξύδι.
Βράζουμε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε. Τέλος βάζουμε το ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι. Σερβίρετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σαλάτα με Φασόλια
- 400 γρ. Λευκά ξερά φασόλια
- 1 κρεμύδι
- φρέσκο μαινδανό
- χυμό λεμονιού
- αλάτι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε ολόκληρη τη νύχτα να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι, λεμόνι. Σερβίρετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Τζατζίκι
- 1 γιαούρτι
- 1 κοτσάνι ψιλοκομμένο άνηθο
- 1 κουταλιά γλυκού Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
- 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
- 1 πρέζα αλάτι
- Αγγούρι ξυσμένο και στιμμένο για να φύγει όλο του το νερό
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το φάτε, σκεπασμένο με μία φρυγανιά ή μία φέτα ξερό ψωμί, για να απορροφήσει το νερό που περισσεύει.
Φασολάκια λαδερά
- 1.5 κιλό φρέσκα φασολάκια
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- 1 ποτήρι του κρασιού νερό
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασολάκια, στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Αφού ανακατέψουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τις ντομάτες, το νερό, το μαϊντανό και το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε το φαγητό σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για 20΄-30΄ μέχρι να μείνει μόνο με την σάλτσα, όταν είναι του έτοιμο, το απομακρύνομαι από τη φωτιά. Σκεπάζouμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Τα φασολάκια συνοδεύονται υπέροχα με φέτα και σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπάμιες λαδερές (μερίδες έξι)
- 1 κιλό μπάμιες
- 300γρ. κρεμμύδια περασμένα από χοντρό τρίφτη
- 300γρ. ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ξίδι
- 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
- 4 κουταλιές γλυκού ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κοφτή κουταλιά αλάτι
- 1 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 4 κουταλιές της σούπας Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
Καθαρίζετε τις μπάμιες γύρω γύρω στο κοτσανάκι τους, τις βάζετε σε λεκάνη και τις σκεπάζετε με το ξίδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και τις αφήνετε για μία έως μιάμιση ώρα. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το λάδι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τις μπάμιες, αφού τις στραγγίσετε, και τις αφήνετε πέντε λεπτά να μαραθούν. Στη συνέχεια, ανακατεύοντας αργά, προσθέτετε την ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το ανάλογο νερό και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί μία ώρα περίπου.
Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα (μερίδες έξι)
- 1 κιλό κιμάς από εντελώς άπαχο κρέας
- 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι σούπας
- 2 φρέσκα κολοκυθάκια περασμένα από τον τρίφτη του κρεμμυδιού
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ξυσμένο
- 250γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή κονσέρβας
- 2 κουταλιές της σούπας χυμός ντομάτας
- 4 κουτάλια της σούπας Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
- Ασπράδι από 2 αβγά
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Ανακατεύετε τον κιμά, το ρύζι, τα ξυσμένα κολοκύθια, τα ασπράδια των αβγών, το αλάτι, το πιπέρι, μία κουταλιά λάδι, το χυμό της ντομάτας και το κρεμμύδι. Ζυμώνετε καλά το μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο 20-30 λεπτά. Πλένετε καλά τα αμπελόφυλλα και τα «ζεματάτε» σε καυτό νερό τρία έως πέντε λεπτά. Γεμίζετε με τη ζύμη του κιμά τα αμπελόφυλλα και τα τυλίγετε, ώστε το κάθε ντολμαδάκι να γίνει τρία έως τέσσερα εκατοστά σε μήκος. Βάζετε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, έτσι ώστε να μην αφήνουν κενά μεταξύ τους. Τα περιχύνετε με τις υπόλοιπες κουταλιές λάδι και με ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Τα σκεπάζετε με ένα επίπεδο πιάτο. Ανάβετε τη φωτιά και, μόλις αρχίσει το βράσιμο, κατεβάζετε τη θερμοκρασία και τα αφήνετε να σιγοψηθούν για 70-80 λεπτά, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, ελάχιστο νερό. Όταν το φαγητό ψηθεί, είναι καλό να χύσετε από την κατσαρόλα όσο ζουμί έχει περισσέψει.
Κροκέτες Μελιτζάνα
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 2 πατάτες μέτριες
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 2 φλιτζάνια γαλέτα
- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 4 αυγά
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο,
- αλάτι-πιπέρι
Σε ένα ταψάκι βάζετε τις πατάτες (με τη φλούδα) και τη μισή ποσότητα μελιτζάνες (ολόκληρες) να ψηθούν για μία ώρα περίπου σε δυνατό φούρνο. Κατόπιν (αφού κρυώσουν) μέσα σε ένα μπολ ψιλοκόβετε την ψίχα της πατάτας, της μελιτζάνας και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, τα τυριά και 2 κρόκους αυγών. Ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να σφίξει και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει. Τηγανίζετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες (κομμένες σε ψιλές φέτες) με ελαιόλαδο και τις γεμίζετε με το μίγμα που εν τω μεταξύ έχετε βγάλει από το ψυγείο ως εξής: Βάζετε την ανάλογη γέμιση στην άκρη της φέτας και την τυλίγετε σε ρολό. Βουτάτε τα ρολά σε χτυπημένο αυγό (2 αυγά) και μετά τα περνάτε από τη γαλέτα για να γίνουν κροκέτες. Τηγανίζετε σε ελαιόλαδο.
Κουνουπίδι τηγανητό
- 1 μέτριο κουνουπίδι
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (γραβιέρα)
- Αλεύρι (όσο πάρει)
- Ελαιόλαδο.
Κόβουμε το κουνουπίδι και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό, αλλά χωρίς να ψηθεί πολύ. Το στραγγίζουμε και το χωρίζουμε σε μικρά μπουκέτα. Ετοιμάζουμε ένα παχύρρευστο χυλό με τα αυγά, το τριμμένο τυρί, λίγο αλάτι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο αλεύρι. Καίμε λάδι στο τηγάνι, βουτάμε κάθε κομμάτι κουνουπίδι στο χυλό και το τηγανίζουμε να ροδίσει.
Μουσακάς με πατάτες (μερίδες τέσσερις)
- 700γρ. πατάτες κομμένες σε ροδέλες
- 250γρ. άπαχο κιμά
- 1 ξερό κρεμμύδι περασμένο από χοντρό τρίφτη
- 500γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, φρέσκιες ή κονσέρβας
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μακρόστενες λεπτές φέτες
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι
- 15 κόκκους χοντρό μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές σούπας κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 κουταλιές σούπας Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
Σοτάρουμε με το λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και τον μαϊντανό τρία, τέσσερα λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα τέσσερα πέντε λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνέχεια το μείγμα. "Σβήνουμε" τον κιμά με το κρασί και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τις ντομάτες. Αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί σε ψηλή φωτιά 20 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά 35-45 περίπου ακόμα λεπτά.